De toekomst van e-books

De laatste jaren zien we het steeds meer: mensen die digitale boeken lezen in plaats van ‘gewone’ boeken. Deze e-books zijn vanaf ongeveer 2005 steeds populairder geworden. Maar hoe staat het e-book ten opzichte van het gewone boek in de markt? Is dit echt de toekomst van boeken, of zullen de e-books de oude boeken niet zo snel verdrijven?

Wat is een e-book precies?

Grofweg is een e-book een digitaal document dat gelezen kan worden met behulp van speciale software en beeldschermen van apparaten zoals e-readers, smartphones en computers. In de volksmond worden hier echter meestal digitale boeken mee bedoeld die men met een e-reader leest. E-readers zijn apparaten die qua uiterlijk en grootte te vergelijken zijn met een tablet, maar speciaal gemaakt zijn om e-books mee te lezen. Veel e-readers maken gebruik van elektronisch papier. Dit is geen echt papier, maar een beeldscherm waarbij pixels zonder stroom zichtbaar kunnen zijn. Kortom, bij sommige e-readers kost het laten zien van een boek geheel geen stroom. Een ander voordeel van elektronisch papier is dat het niet zo vermoeiend is om te lezen als van een fel beeldscherm. Ook kan elektronisch papier bij felle zon nog makkelijk gelezen worden. Hierdoor voelt het lezen van een e-book al meer aan als het lezen van een ‘gewoon’ boek, omdat elektronisch papier veel overeenkomsten vertoont met normaal papier. Tevens kan tekst op elektronisch papier gewist en herschreven worden; documenten aanpassen is met een e-reader dus ook mogelijk.

E-books tegenover gewone boeken

De vraag die al snel opkomt bij het bekijken van het e-book is: zal het e-book het gewone boek vervangen? Op dit moment groeit de verkoop van e-books maar gestaag; in 2011 kwam 1,3% van alle boekverkopen uit e-books. Een jaar later was dit 2,5 procent en weer een jaar later 4,1%. Er is dus geen sprake van explosieve groei.  Om de positie van e-books nader te onderzoeken zullen we even een rijtje voor- en nadelen voor je opnoemen:

De voordelen van e-books zijn:

  • Je kunt meerdere boeken in één handzaam apparaat vervoeren
  • Boeken aanschaffen kan eenvoudig via de e-reader of de computer
  • E-books zijn qua kostprijs goedkoper
  • Met elektronisch papier leest het e-book bijna net zoals een digitaal boek
  • Batterijen kunnen met elektronisch papier lang meegaan

Enkele nadelen van e-books kunnen zijn:

  • Het belastingtarief van e-books ligt hoger
  • Er zijn heel veel verschillende soorten software voor e-readers, niet alle boeken zijn met bepaalde software te lezen
  • Het aanbod is op dit moment een stuk geringer dan bij normale boeken

Over boeken kunnen we zeggen dat het aanbod ervan veel groter is. Ook kun je makkelijker boeken uitlenen aan of lenen van andere mensen en zijn er meer mogelijkheden in de bibliotheek. Voor grote naslagwerken is het e-book formaat niet heel praktisch en veel mensen vinden boeken fijner lezen dan e-books. Aan de andere kant nemen boeken erg veel ruimte in, zijn ze vaak duurder dan e-books en kun je niet gemakkelijk fouten aanpassen of herzien zonder een nieuwe druk uit te brengen.

De toekomst van e-books

Voor zover ik kan zeggen ligt de toekomst van e-books nog heel onzeker. Omdat de verkoop van e-books maar langzaam groeit en mensen niet zo snel afstand willen doen van hun ouderwetse boeken lijkt een ‘overname’ van de e-books nog onwaarschijnlijk. Ik denk dat de positie van e-books het beste samen te vatten valt met een quote van Stephen Fry: “Books are no more threatened by e-books, than stairs were by elevators”.