Offline netwerken: non-verbale communicatie

Was alles maar zo eenvoudig als Facebook. Upload je mooiste foto, denk een uurtje na over je statusupdate en vindt alles leuk wat er in het leven van je zogenaamde vrienden gebeurt. Zeker wanneer je een bedrijfje hebt, is contact leggen en netwerken via het internet zo gedaan. Maar wat nu wanneer je contact moet leggen met mensen van vlees en bloed die niet bestaan uit pixels en IP-adressen? 

Veel mensen hebben er moeite mee om te netwerken met potentiële klanten, anders dan via het toetsenbord. Je hebt geen tijd om lang na te denken over een antwoord en aan een ongemakkelijke houding valt ook niet veel te fotoshoppen. Sommige mensen zijn van nature erg charismatisch, maar velen vinden het lastig om in groepen van onbekende mensen nog steeds goed voor de dag te komen. Er zijn over het algemeen een aantal zaken die van toepassing zijn op het zogenaamde ‘offline netwerken’:

  • Lichaamshouding en gebaren
  • Uitstraling
  • Stemgebruik
  • Woordgebruik

In dit blogbericht zullen houding en gebaren behandeld worden, de andere onderwerpen zijn de aankomende paar weken aan de beurt. De lichaamshouding en gebaren zijn ook wel samen te vatten onder ‘non-verbale communicatie’. Deze soort communicatie is nog sterker dan verbale communicatie, omdat het onderbewustzijn van degenen waartegen u spreekt veel meer oppikken van uw lichaamshouding en gebaren dan van de woorden die u zegt. Het onderbewustzijn is ook nog eens vele malen sterker dan het bewustzijn van mensen.

Lichaamshouding

Het is belangrijk dat je je bewust bent van je lichaamshouding. Ten eerste is een standvastige, maar open houding belangrijk voor het netwerken. Dit betekent dat je rechtop staat met de benen op schouderlengte uit elkaar. Je armen over elkaar houden wordt zeker niet gewaardeerd in de wonderlijke wereld der non-verbale communicatie. Dit geeft namelijk een gesloten houding aan. Wanneer u op een vrij informeel feestje bent is één hand losjes in de zak en een glas in de andere een goed uitgangspunt, maar als de aangelegenheid wat formeler is kunt u vaak met uw linker- of rechterhand de zijkant van uw pak vastpakken. Vrouwen kunnen een hand losjes op de zij leggen. Dit geeft je een comfortabele uitstraling die zorgt dat je handen en armen niet verloren langs het lichaam hangen. De eerste indruk is cruciaal, dus begroet mensen met een glimlach en een stevige, maar geen fijnmalende handdruk.

Gebaren

Gebaren gebruiken in je gesprekken is ook erg belangrijk. Gebaren zetten kracht achter je verhaal, ze bepalen wat mensen meekrijgen en wat niet. Zorg dat je niet te ver gaat met de handgebaren, je bent geen doventolk. Probeer je gebaren te beperken tot kernwoorden of opsommingen in het verhaal dat je vertelt. Hierdoor onthouden mensen makkelijker waarover je nu precies aan het praten was en kom je toch professioneel over. Wanneer je gebaren gebruikt, maak deze dan van jou uit naar de toehoorder toe. Dit geeft onbewust het gevoel alsof je een gift aanbiedt, een soort cadeautje van informatie. Ga hier weer niet te ver mee om eventuele verwondingen en rare gezichten te voorkomen.

Hopelijk heb je wat geleerd over non-verbale communicatie en heb je wat zelfvertrouwen gekregen op het gebied van netwerken met mensen op een congres, feestje of een andere aangelegenheid. Volgende week zal er wederom geschreven worden over offline netwerken. Die keer zullen we uitstraling behandelen, dus trek je beste pak maar alvast aan.